divendres, 15 de febrer del 2008

ALBERGINIES FARCIDES


INGREDIENTS:

4 albergínies mitjanes allargades.
½ kgr. de carn picada.
150 g d’arròs.
2 ous.
200 cl. de salsa de tomàquet.
Una ceba petita
Sal.
Oli d'oliva
Formatge ratllat.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem les alberginies pel mig de dalt a baix, traurem la polpa amb una cullera petita, procurant que la pell no s'ens trenqui, ens ha de quedar com si fos una barca. Enfornarem les barquetes durant uns 20 minuts a 200º, vigilant que no es cremin.

Bullirem l’arròs amb aigua i un polsim de sal. Un cop cuit, el passarem per aigua freda i reservarem.

Bullirem els ous fins que quedin durs, els passarem per aigua freda perquè d’aquesta manera es pelen millor. Els pelarem i picarem menuts, i els reservarem.

Mentrestant, tallarem la polpa a daus petits, i la ficarem en una cassola al foc on hi haurem posat l'oli d'oliva, i la courem fins que quedi ben cuita. Li afegirem el tomàquet i remenarem una mica.

A l’hora, en una paella, fregirem la ceba i, tot seguit, afegirem la carn picada fins que quedi ben cuit. 

Quant tots els ingredients siguin cuits, els barrejarem en la cassola, ( l’arròs, els ous durs picats, , la carn picada, etc.) i anirem omplint les barques amb una cullera perquè quedi ben repartida la barreja. A sobre li posarem formatge ratllat i gratinarem fins que quedi ben dauradet.

PASTIS ALEMANY DE XOCOLATA

INGREDIENTS:

100 g de xocolata "Suchard" envoltura groga.
250 g de mantega (no margarina).
200 g de sucre.
4 ous.
500 grams de farina.
Una tassa de llet.
Un sobre de llevat "Royal".
Una culleradeta, de les de cafè, de vainilla.
Un pessic de sal.
3 cullerades soperes de sucre per a la xocolata desfeta.
3 cullerades soperes d'aigua.

HO FAREM AIXÍ:

Desfarem la mantega al bany Mª. i en el mateix recipient hi barrejarem, amb una batedora elèctrica, la mantega fosa, el sucre els ous sencers la vainilla i la sal.

Posarem aquesta preparació en un bol més gran i, sense parar de remoure, li afegirem la llet, la farina i el llevat, fins a obtenir una crema ben fina.

Untarem un motlle amb mantega i una mica de farina i hi posarem 3 quartes parts de la crema obtinguda, la resta la reservarem un moment.

Desfarem la xocolata al bany Mª. junt amb les 3 cullerades de sucre i les 3 d'aigua, i ho barrejarem amb la pasta que hem reservat, un cop ben barrejada, li tirarem per sobre de la primera crema que està dins del motlle des d'una alçada prudencial perquè es filtri una mica i formi el dibuix que es veurà al tallar el pastís un cop cuit.

Ho enfornarem a 150º durant una hora.

La casa Suchard m'ha ajudat en algunes de les receptes que he cuinat.

AMANIDA FACIL D’ESTIU

4 persones

INGREDIENTS:


Dos ous durs.
Dues llaunetes petites de tonyina.
Mig enciam Iceberg.
Sis o set patates petites bullides.
Olives verdes.
Oli, sal, salsa rosa o maionesa.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem l’enciam a tiretes.

Quan siguin fredes, pelarem les patates i les tallarem a rodanxes no gaire grosses.

Picarem els ous durs.

Presentació:

En plats individuals, posarem un llit d’enciam, a sobre la patata ben repartida, tot seguit la tonyina, l’ou dur i les olives verdes.

Es pot amanir amb oli i sal o amb maionesa. (Segons el gust de cadascú).

ARRÒS AMB BLEDES:

INGREDIENTS:

Una penca de bleda.
400 grams d'arròs.
¼ kg de tomàquet madur ratllat.
Un raig d'oli.
Una cullerada sopera de pebre vermell.
1 ½ d'aigua.
Sal.

HO FAREM AIXÍ:

Trinxarem l'all i el fregirem en una paella amb una mica d'oli. Quan sigui daurat li afegirem el pebre vermell, procurar que no es cremi. Quan estigui cuit l'apartarem del foc i reservarem.

En una olla, farem un sofregit amb el tomàquet fins que sigui espès. Li afegirem l'aigua i deixarem que arrenqui el bull. Tot seguit li posarem la bleda tallada ben petita, deixarem que arrenqui de nou el bull i li tirarem l'arròs. Rectificarem de sal i quan falti poc per què sigui cuit, li afegirem el sofregit d'all i pebre vermell. Acabarem de coure i servirem calent.

AMETLLATS

INGREDIENTS:

200 g de farina d’ametlla.
300 g de sucre.
4 clares d’ou.
Un pessic de vainilla en pols.

HO FAREM AIXÍ:
Barrejarem tots els ingredients molt bé.

Posarem, en una safata de forn, paper de forn i anirem posant cullerades de la mescla una mica separades, i al damunt una ametlla crua.

Escalfarem el forn a 200º i enfornarem a la mateixa temperatura durant 10 minuts , vigilant que no es cremin.

Amb els rovells d'ou que no hem fet servir, podem aprofitar-los per fer flam.

ARROS AMB LLET

INGREDIENTS:
200 g d’arròs.
150 g de sucre.
1 litre de llet.
25 g de mantequilla.
1 pal de canyella.
La pell d’una llimona.
Un pessic de sal.
Canyella en pols.

HO FAREM AIXÍ:

Rentarem l’arròs i el posarem a coure en aigua calenta 5 minuts. L’apartarem del foc i el passarem per aigua freda.

Mentrestant posarem 1 litre de llet a escalfar amb la canyella, la pell de la llimona, el sucre, la mantequilla i el pessic de sal. Quan arrenqui el bull li afegirem l’arròs tot remenant i el deixarem coure uns 20 minuts a foc suau, remenant-lo sovint perquè no s’enganxi.

Un cop cuit, el posarem en bols individuals i al servir-lo li posarem una mica de canyella en pols per sobre.

BAVAROIS DE TORRÓ

INGREDIENTS:
Una barra de torró de xixona.
3 rovells d’ou.
25 g de farina de blat.
100 g de sucre.
350 cl. de llet.
300 g de nata per muntar.

HO FAREM AIXÍ:

En un bol, barrejarem el sucre amb els rovells d’ou. Tot seguit li afegirem la farina i la llet. Posarem la mescla en un cassó i la farem coure a foc molt lent fins a aconseguir una crema espessa, la apartarem del foc i la deixarem refredar.

Picarem el torró molt fi i el barrejarem amb la crema.

Muntarem la nata a punt fort i li incorporarem la barreja anterior molt a poc a poc amb moviments envoltants de baix a dalt perquè no se’ns abaixi la nata.

Posarem la mescla en un motlle que no es rovelli i la deixarem a la nevera durant al menys 4 hores.

Al servir-la, li podem posar, per sobre, una mica de nata i una mica de caramel líquid que deixarem caure formant uns fils.

BACALLÀ AL PIL-PIL


INGREDIENTS:


750 g de bacallà
5 dents d'all
oli
julivert.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem el bacallà a trossos tots iguals i el posarem a remull en aigua que haurem anat canviant tres cops durant 24 hores.

Escorrem el bacallà procurant no fer malbé la pell i li traurem les espines.

En una cassola, posarem força oli i fregirem els alls fins que estiguin daurats, els retirarem i hi posarem el bacallà, procurant que no estigui massa junt un tros de l'altre,  posarem el julivert per sobre del bacallà i el retirarem del foc.

El deixarem refredar i el tornarem a posar al foc vigilant que no bulli i, amb molt de compte, anirem remenant la cassola fins que es formi una salsa espessa i blanca, (uns 15 minuts).

Si veiem que no s'acaba d’espessir, li podem posar una punteta de farina.

BE A LA CHILINDRON

INGREDIENTS:

1 kg. de be ( cuixa o espatlla).
100 gr. de pernil dolç.
3 tomàquets.
3 pebrots.
½ litre de vi blanc, bo.
All, julivert i sal.
Una culleradeta, de les de cafè, de sucre.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem el bé en trossos i el farem enrossir en una cassola amb oli, all i el julivert.

Quan estigui daurat, el posarem en un altra cassola, i li afegirem el llorer i el vi blanc, el deixarem coure un parell de minuts més.

En la cassola on hem fregit el be, al principi, fregirem el pernil dolç tallat a daus i el tomàquet picat, li afegirem la sal i la culleradeta de sucre i el deixarem fent, xup, xup, durant 15 minuts.

Afegirem els pebrots tallats a tires i posarem tota la salsa per sobre del be. Acabarem de cobrir-lo amb aigua, taparem i enfornarem a foc fort a 200º o 220º, durant uns 40 minuts.

Hem d'anar remenant de quan en quan.

El brou ens ha de quedar molt reduït.

BENEDICTINES

INGREDIENTS:

3 ous.
150 g de sucre.
250 g de farina.
2 cullerades de licor Benedictino. (o de taronja).

HO FAREM AIXÍ:

Barrejarem el sucre amb els ous sencers, afegirem el licor i la farina i remenarem molt bé.

Embrutarem una safata de forn, amb una mica de margarina perquè no s’ens enganxin les pastes.

Amb una cullera petita, posarem porcions de pasta en la safata una mica separades.

Enfornarem, a 200º durant 5 o 10 minuts, vigilant que no es cremin.

BE AL FORN


INGREDIENTS:


Una cuixa de be.
150 grams de mantega.
2 dents d'all.
Una ceba.
2 dl. de vi blanc.
2 dl. d'aigua.
Orenga, julivert, clau i pebre (al gust).
Sal i oli.

HO FAREM AIXÍ:

Barrejarem la sal i l'orenga amb la mantega i li posarem per sobre de la carn.

Ratllarem la ceba.

Picarem en un morter els alls, el clau i una mica més d'orenga, incorporarem la ceba i li afegirem l'aigua i el vi tot remenant. Posarem la cuixa en una font i li abocarem, per sobre, la barreja del morter i la deixarem adobar durant dues hores.

Amb el forn prèviament escalfat l'enfornarem a foc suau (150 graus) durant una hora aproximadament.

BIMBO FORN

INGREDIENTS:

Pa de motlle sense corna.
Formatge llonces.
Pernil dolç.
Margarina.
5 ous
½ got de llet.

HO FAREM AIXÍ:

En un bol batrem els ous amb un pessic de sal i li afegirem el mig got de llet.

Folrarem un motlle rectangular amb paper d’alumini i l’untarem amb margarina. 
Posarem una capa de pernil dolç folrant el motlle.
Untarem les llesques de pa de motlle  amb l’ou batut i la llet i les posarem al motlle.
A sobre posarem el formatge seguit del pernil dolç, i tornarem a fer la mateixa operació anterior. (pa arrebossat d’ou batut i llet, formatge i pernil dolç) I així fins omplir el motlle per acabar amb una capa de pernil dolç.

Ho taparem amb paper d’alumini i ho enfornarem a 200º durant 30 minuts.

Es pot servir, tant fred, com calent. Encara que a casa el preferim fred.

El podem fer el dia anterior si el volem fred.

Nota:
També es pot fer al microones. 5 minuts de cocció i 5 minuts reposar dins.

BIMBO NEVERA

INGREDIENTS:

Pa de motlle sense corna.
Tonyina.
Formatge en làmines que es fongui.
Salsa rosa.
Pernil dolç.

HO FAREM AIXÍ:
En un recipient rectangular de plàstic, col·locarem una capa de pernil dolç, una de salsa rosa, una de pa, una de tonyina i una de formatge, i així acabarem d’omplir el motlle tot alternant els ingredients fins a l’última capa que ha de ser de pa.

Taparem amb un paper film i a sobre li posarem uns cartrons de llet per fer de premsa.

Ho deixarem a la nevera durant 1 hora abans de servir. Ho podem deixar fet el dia abans.

En lloc de tonyina, li podem posar ou dur, gambes, palitos de mar, etc.

BO DE DEBÒ


INGREDIENTS:


4 ous.
Un iogurt de llimona.
Una cullerada de vainilla.
(farem servir el iogurt de mesura)
2 mides de sucre.
½ mida d’oli.
3 mides de farina.
4 cullerades de Cacao en pols.
1 sobre de llevat.
1 pessic de sal.

HO FAREM AIXÍ:

Barrejarem tots els ingredients en l’ordre en que els hem relacionat.

Posarem la barreja en un motlle untat amb margarina i espolsat amb farina.

Escalfarem el forn a 170º i enfornarem a 160º durant 40 minuts.

BRAÇ DE GITANO


INGREDIENTS:

6 ous.
6 cullerades soperes de sucre.
6 cullerades soperes de farina.
la ratlladura d'una llimona.
Una cullerada sopera de llevat Royal.

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfarem el forn a 180º

Farem una crema amb els rovells, el sucre i la ratlladura de llimona, ben remenat.

Li afegirem la farina i el llevat i remenarem amb suavitat.

Muntarem les clares a punt de neu fort i les incorporarem a la crema amb moviments envoltats.

Posarem la barreja en una safata de forn, quadrada, gran, que haurem untat de margarina i espolsat de farina, al forn durant 10 minuts a 180º.
També podem fer servir un paper d'enfornar i posar la massa a sobre.

CALDERILLO NAVARRO


INGREDIENTS:

1 penca de bleda.
1 o 2 porros.
2 o 3 patates.
2 tires de costella de tocino.
Conill o Ocellets.
1 xoriço.

HO FAREM AIXÍ:

Fregirem tota la carn i, un cop fregida, la cobrirem d’aigua.

Quan l’aigua bulli, afegirem totes les verdures tallades petites i les patates tallades amb el ganivet, arrancant. (Clavar el ganivet a la patata i estirar).

Ho deixarem bullir fins que sigui ben cuit.

CAKE CARN PICADA

INGREDIENTS:


Un quilo de carn magra picada. (o 500 grams de vedella i 500 de carn magra). més o menys, segons motlle.
1 ou cru.
50 grams de pa ratllat.
4 ous durs.
Sal .

HO FAREM AIXÍ:
Barrejarem les carns amb l’ou cru, el pa ratllat i una mica de sal al gust.

En un motlle de plum-cake, posarem la carn com si el folréssim, posarem els ous durs pelats l’un darrera l’altre en filera, estirats, i pels costats i per sobre posarem la resta de la carn picada.

Ho enfornarem a 200º. durant 45m. aprox. tapat amb paper d’alumini i 15 m. més destapat.

CANELONS EDENIA

INGREDIENTS:

7 ó 8 cors de carxofa.
Una ceba (100 gr.aprox).
50 gr. de mantequilla.
50 gr. de farina.
¼ de l. d’aigua calenta.
3 cullerades de nata liquida.
4 cullerades de formatge Parma ratllat.
1 ou dur.
1 ou cru.
Sal, oli, un pessic de nou moscada.

HO FAREM AIXÍ:

Picarem ben menuda la ceba.

Picarem ben menuts els cors de carxofa.

Posarem en una cassola de fang una mica d’oli d’oliva i sofregirem la ceba, i tot seguit també els cors de carxofa, salarem al gust.

Posarem l’aigua a escalfar.

En un altre cassola hi posarem els 50 gr. de mantequilla , deixarem que es fonguin, hi afegirem els 50 gr. de farina i la nou moscada. Tot remenant anirem afegint l’aigua fins aconseguir una crema espessa (uns 10 minuts remenant).

Un cop fora del foc, li afegirem a la crema, la nata liquida, el formatge ratllat, l’ou dur ben trinxat, l’ou cru batut i el sofregit de ceba i carxofa. Rectificarem de sal i barrejarem be tots el ingredients.

Deixarem refredar el temps que trigui la pasta de caneló en coure’s.

Un cop cuits els canelons, els posarem sobre al marbre de la cuina i a cadascun li posarem una cullerada sopera del farcit. Els cargolarem i els posarem en una safata fonda de forn.

Farem una salsa beixamel, cobrirem els canelons, tirarem per sobre formatge rallat i enfornarem a 200º durant 20 minuts aproximadament.

COCA DE IOGUR

INGREDIENTS:

3 ous.
1 iogurt de llimona.
2 mides del iogurt de sucre.
1/2 mida del iogurt d’oli
3 mides del iogurt de farina.
1 sobre de llevat.
La ralladura de la pell d’una llimona.

HO FAREM AIXÍ:

En un recipient fondo, posarem tots els ingredients en l’ordre en que s’han esmentat, barrejant-los molt bé, fins a aconseguir una crema.

Untarem amb mantega o margarina un motlle i li espolsarem farina, li donarem la volta perquè caigui la farina que no sigui necessària i enfornarem a 170º durant 45 minuts prèviament escalfat.

COCA D’AMETLLES I IOGURT


INGREDIENTS:


3 ous.
Un iogurt de llimona. (El farem servir de mida)
Un iogurt de sucre.
Un iogurt de farina.
½ iogurt d’oli de girasol.
100 g d’ametlles crues molgudes.
3 claus d’olor fets pols amb el morter.
Una cull. de postre de vainilla ensucrada.
Un pessic de sal.
Un sobre de llevat Royal.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem tots els ingredients en un bol en l’ordre en que han sigut relacionats, i ho batrem tot amb la batedora eléctrica.

Prepararem un motlle untat amb margarina i farina perqué no s’ens enganxi, i li abocarem la barreja.

Preescalfarem el forn a 170º i ho enfornarem a 160º durant 40 minuts.

(Motlle petit)

COCA DE PATATES

INGREDIENTS:

6 ous.
¼ l. de llet.
200 g de sucre.
1 cullerada de farina.
1 sobre de llevat Royal.
1 paquet de puré de patates de 115 grams.

HO FAREM AIXÍ:

Separarem les clares dels rovells i muntarem les clares a punt de neu, i reservarem.

Barrejarem tots els ingredients remenant bé i per últim hi posarem les clares amb moviments envoltants i enfornarem a 180 graus durant 35 minuts. Preescalfarem el forn abans d’enfornar.

Nota:

(necessitarem un motlle gran).

COCA DE XOCOLATA AL MICROONES

INGREDIENTS:
150 gr. De Xocolata Fondant.
150 gr. De Mantequilla.
150 ml. De llet.
150 gr. D’ametlles torrades molgudes.
150 gr. De sucre.
150 gr. De galetes maria molgudes.
4 ous.

HO FAREM AIXÍ:

Fiquarem en un bol la xocolata, la llet, la mantequilla, i ho escalfarem al microones durant 1 ó 2 minuts, al 100% de poténcia. Un cop passat aquest temps, barrejarem bé i afegirem l’ametlla pelada i molguda, el sucre, la galeta molguda i els ous sencers, batrem molt bé tots els ingredïents amb el braç batedor.

Untarem un motlle apte pel microones amb mantequilla i espolsat de sucre.

Posarem la pasta dins del motlle i l’introduirem al microones durant 8 ó 10 minuts al 100% de potència. Un cop passat aquest temps deixarem reposar 2 minuts.

Deixarem que s’arrafredi, desmotllarem i espolsarem ab sucre glaç abans de servir.

CÒCTEL DE GAMBES

INGREDIENTS:

12 gambes o llagostins.
400 grams de gambetes petites pelades.
½ enciam Iceberg.
12 palets de mar (Surami).
8 rodanges de pinya almivar.
Sal.

Salsa rosa:

8 cullerades soperes de maionesa.
½ iogur natural.
6 cullerades soperes de ketchup.
2 cullerades soperes de whisky.

HO FAREM AIXÍ:
Farem coure les gambes grans en una olla amb aigua, i un pessic de sal, durant 3 minuts aproximadament, les escorrerem, pelarem i reservarem (per guarnir). Apart courem les gambes petites.

Tallarem a daus els palets de mar (surami), la pinya a trocets petits, i l’enciam en juliana i també reservarem.

Farem la salsa rosa barrejant bé els ingredients per l’ordre relacionat amb una forquilla.

Barrejarem tots els ingredients menys les gambes grans que són per guarnir. Posarem la barreja en bols individuals i tres gambes per sobre a cadascún.

Ho servirem fred de la nevera o a temperatura ambient, segons preferim.

Nota:Per abaratir una mica el preu, en lloc de gambes hi podem fer servir tant sols palets de mar (surami), és molt més econòmic i també està molt bo.

CODONYAT

Codonyat (22)

 

INGREDIENTS:

El suc d’una llimona
Codonys
Sucre

La proporció és d’un quilo de codonys per 750 g de sucre.


HO FAREM AIXÍ:


Codonyat (3)
Pelarem els codonys. 

Codonyat (4)

Els filetejarem com si anéssim a fer truita de patates.

Codonyat (6)

Els posarem en una cassola gran i li tirarem per sobre el suc de la llimona i el sucre.

Codonyat (8)Codonyat (12)

Ho farem coure a foc molt lent perquè s’hi vagi desfent el sucre, i el codony vagi deixant suc. Hem de remenar contínuament.Codonyat (17)Codonyat (18)Codonyat (21)

Veurem que és cuit quan el codony agafa un color de caramel transparent,(Aquesta recepta ha estat a foc mig durant 45 minuts) llavors passarem per la batedora per deixar-ho ben triturat. Posarem en motlles individuals o en un de gran i el deixarem refredar. (Si optem per posar-lo en un motlle gran, es pot tallar a la mida que es vulgui).

Haurem d’anar en compte, quan cogui, perquè esquitxa quan bull.

CODORNIUS ESCABETXADES

INGREDIENTS:

4 Codornius.
6 dents d’all.
½ ceba.
6 grans de pebre negre.
1 fulla de llorer.
4 cullerades d’oli.
1 got de vi blanc.
1 got de vinagre.
½ got d’aigua.
Sal.

HO FAREM AIXÍ:
fregirem les codornius, afegirem els alls sencers, la ceba tallada a tires, el llorer i el pebre.

Deixarem coure uns minuts i li afegirem el vi, el vinagre i ½ got d’aigua.

Ho deixarem coure lentament durant 1 hora aprox.

Es conserva molt bé en el frigorific durant uns quants dies.

CORONA DE MADUIXES I NATA

INGREDIENTS:

300 g de maduixes.
Un paquet de gelatina de maduixa “Royal”.
400 g de nata per muntar, o muntada sempre que sigui forta.
100 g de sucre.

HO FAREM AIXÍ:

Netejarem bé les maduixes i un cop ben escorregudes les posarem en una batedora junt amb el sucre i les farem triturarem.

Prepararem la gelatina, amb la meitet d'aigua que diu a les instruccions i un cop ferda li incorporarem les maduixes triturades.

Muntarem la nata i també la incorporarem, a poc a poc perquè mantingui la textura.

Posarem la barreja en un recipient  de plàstic en forma de corona i ho deixarem en la nevera durant dues hores mínim.


CONILL A LA CAÇADORA

INGREDIENTS:

Un conill.
100 g de bacó a tiretes
250 g de xampinyons.
150 g de tomàquet madur triturat.
Un manat d’herbes (Farigola, Romaní i una fulla de llorer).
Una cullerada sopera de farina.
Una presa de xocolata.
Sal.
Una copa petita de brandi.
250 cl. d’aigua.
Oli d’oliva.
Per la picada: 6 ametlles torrades, un grill d'all i una llesca petita de pa sec.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem oli d'oliva en una cassola.Tallarem el conill a bocins petits i el fregirem fins que sigui ben daurat.

Farem una picada amb les ametlles, el pa sec i l’all.

Netejarem els xampinyons i els tallarem a trossos.

farem un farcellet amb la farigola, el romaní i la fulla de llorer i el lligarem amb cordill.

Quan el conill sigui cuit, incorporarem el bacó i deixarem coure un parell de minuts, passat aquest temps afegirem els xampinyons i els farem coure. Un cop cuits, afegirem el tomàquet i la picada, barrejarem i, tot seguit, li posarem la cullerada de farina i ho remenarem bé.

Un cop fet això, tirarem per sobre la copeta de brandi, remenarem i posarem l’aigua. Rectificarem de sal i deixarem en el mig de la cassola el manat d’herbes, quan comenci a bullir, li afegirem la xocolata, tornarem a remenar i deixarem coure uns 15 minuts a foc lent.

COQUES BORRATXES

INGREDIENTS:
6 ous.
400 g de farina.
600 g de sucre.
Un sobre de llevat "Royal".
¼ de litre de llet (Un got).
Licor al gust

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfafem el forn a 170º

Muntarem les clares a punt de neu, les reservarem.

Barrejarem els rovells amb el sucre fins que quedi a punt de pomada, li afegirem la llet, el llevat i la farina, i tot seguit les clares a poc a poc.

Ho enfornarem a 170º. durant 45minuts.

Nota:
Quan sigui fred, l'obrirem per la meitat i el mullarem amb el licor que més ens agradi o de gerop de fruites o melmelada si n'hi han nens.

Es posa a la nevera i es serveix fresc.

COQUES CRISTINES

INGREDIENTS:

750 grams d’ametlla crua molta.
1 dotzena d’ous.
750 grams de sucre.
Farina, la justa per lligar.
Obleees, les necessàries, d’uns deu centímetres de diàmetre.

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfarem el forn a 200º

Separarem les clares dels rovells.

En un bol gran muntarem les clares a punt de neu, li afegirem l’ametlla, el sucre i els rovells. Ho barrejarem bé, si ens queda molt líquid li afegirem una mica de farina (la justa per lligar) perquè la massa ha de quedar espessa.

Posarem sobre una safata les oblees una mica separades i a sobre ben al mig li posarem una o dues cullerades de massa, ella sola s’anirà escampant. No hem de fer-la massa gaire clara, o se’n sortiria.

Enfornarem a 200º durant 10 minuts aproximadament, tenint molta cura d’anar vigilant la cocció perquè no quedin massa torrades.

CORONA DE MADUIXES

 

INGREDIENTS:2013-02-17 15.21.52
500 g de maduixes.
½ litre de nata per muntar.
100 g de sucre.
2 paquets de “Postre de gelatina Royal“ de maduixa.

IMG_5377


HO FAREM AIXÍ:

Apartarem 9 cullerades soperes de sucre per barrejar amb la nata.

Muntarem la nata a punt fort.


Triturarem les maduixes un cop netes, junt amb el sucre restant.

 IMG_5382

Agafarem una tassa de les de cafè, l'omplirem d’aigua i la posarem en un cassó, el poratrem al foc i quan l'aigua estigui calenta hi afegirem la gelatina perquè es desfagi.


IMG_5383
En el bol on hem triturat les maduixes anirem afegint a poc a poc, remenant suaument, la gelatina i després la nata amb moviments envoltants perquè quedi esponjosa

 IMG_5384IMG_5391IMG_5392

Posarem aquest preparat en un motlle en forma de corona. El deixarem a la nevera, durant dues hores, aproximadament.

IMG_5395IMG_5398

El desmotllarem més facilment si sumergim el recipient en aigua calenta durant uns instants.

DELICIES DE NOUS


INGREDIENTS:


Un pot petit de llet condensada.
35 galetes Maria.
150 g de nous triturades.
Un rajolí de licor al gust.

HO FAREM AIXÍ:

Triturarem les nous i les reservarem.

Triturarem les galetes i també les reservarem.

En un recipient, posarem la llet condensada i li afegirem les nous i les galetes tot remenant, junt amb el rajolí de licor.

Quan sigui ben lligat, formarem boletes i les anirem posant en motlles de paper arrissat i un tros de nou a sobre.

Les posarem a la nevera fins el moment de menjar-les.

CREPES

INGREDIENTS:

200 g de farina.
3 ous.
1\4 de litre de llet.
Sal.
Nou moscada.
Mantega per a la paella.

HO FAREM AIXÍ:

Barrejarem la farina amb la llet, els ous d'un a un, un pessic de sal i una pols de nou moscada.

Deixarem reposar en el frigorífic 30m.

A continuació posarem una mica de mantega en una paella i quan sigui fosa, li tirarem 2 o 3 cullerades de la massa, aquesta s'estendrà com si d'una truita es tractés, la girarem per daurar-la per tots dos costats i ja serà feta.

Repetirem l’acció tants cops com massa tinguem, fins que se’ns acabi.

Les podem farcir d'allò que més ens agradi, tant si és dolç, com salat.

Congelar-les:

Farem les crepes, i les apilarem de 4 en 4 separades per un paper parafinat.

Les posarem en una bossa de congelació, i les congelarem.

Descongelar-les:

A temperatura ambient.

CROQUETES (Delícies de patata)


INGREDIENTS:


1/2 l. de llet.
250 g de puré de patates.
Una terrina de formatge cremós per untar.
2 ous.
Una cullerada de llevat.
Un manyac de julivert.
Sal, oli, farina i pa ratllat.

HO FAREM AIXÍ:

Farem un puré de patata ben espès, amb la llet, posarem la sal al gust.

Quan sigui fred, li afegirem un ou cru, el llevat, el julivert picat.

Farem unes mandonguilles grans, les passarem per farina, ou batut i pa ratllat.

Les fregirem amb oli abundant ben calent.

ESTOFAT DE VEDELLA

INGREDIENTS:

Un quilo de carn de vedella de 2ª.
Un grill d’all.
200 cl. de tomàquet madur triturat.
½ quilo de patates.
Un got de vi blanc.
Oli.
Sal, aigua.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem la carn a trossos petits.

Posarem oli en una olla a pressió i la portarem al foc, quan l’oli sigui calent, li posarem la car, remenarem i deixarem que es fregeixi uns mica, afegirem el grill l’all trinxat, donarem unes voltes a la carn i incorporarem el tomàquet ratllat, tornarem a remenar i tirarem per sobre la carn el vi, acabarem de cobrir d’aigua i salarem.

Taparem l’olla i quan comenci a bullir comptarem 10 minuts. Passat aquest temps, apartarem l’olla del foc i esperarem a poder-la destapar.

Mentrestant, pelarem les patates i les tallarem a bocins. Destaparem l’olla, incorporarem les patates, comprovarem que hi hagi prou aigua perquè es coguin bé, i rectificarem de sal si fos necessari. Tornarem a tapar i portarem al foc perquè bullin durant 5 minuts més.

Podem canviar les patates per bolets o bé posar-hi tots dos ingredients.

ESPIRALS XAVI XAUS

INGREDIENTS:

250 g de pasta en forma d’espirals.
½ enciam Iceberg.
12 barretes de delícies o tronquitos del mar."Surimi"
250 g de pinya en almívar.
Salsa rosa.
Sal.

HO FAREM AIXÍ:

En una olla amb aigua i sal, bullirem les espirals al dente.

Mentrestant, anirem tallant l’enciam en juliana, la pinya en daus petits, i les barretes de delícies o tronquitos del mar "surimi" també petites, i ho posarem tot en un bol gran, i ho reservarem.

Farem una salsa rosa i la reservarem també, però aquesta, a la nevera.

Quan les espirals siguin cuites, les apartarem del foc, les posarem en un colador i les passarem per aigua freda, quan estiguin ben escorregudes, les barrejarem amb els demés ingredients que tenim reservats en el bol, per sobre li posarem la salsa rosa i barrejarem una mica.

Ho servirem fred de la nevera.

FIDEUÀ.


INGREDIENTS:


Un cap de rap.
Un cap de lluç.
8 gambes.
2 calamars.
Una cua de rap.
Una mica de pebrot verd.
Dues cebes.
Una fulla de llorer.
Dues dents d’all.
Dos tomàquets madurs.
Un rajet de Brandi.
400 g de fideos nº. 2 

Farem un brou de peix amb els següents ingredients:
(Tot en cru)
Un cap de rap.
Un cap de lluç.
Una ceba, llorer, julivert i un tomàquet madur.

A part farem un sofregit de:
Pebrot verd, ceba ,una dent d’all i tomàquet, que tirarem al brou i li afegirem un rajolinet de brandi i una mica de pebre vermell.
Retirarem del foc i ho reservarem.

HO FAREM AIXÍ:

En una cassola fregirem les gambes i el peix (Rap, Lluç, Calamars, etc.)
Apartarem el peix de la cassola i sofregirem els fideus.
Els retirarem quan estiguin daurats i traurem l'accés d'oli que hi pugui haver a la cassola. Tornarem a posar els fideus i per sobre el brou de peix. (Un litre i mig aprox.). Ho farem bullir fins que quedi cuit i sense líquid.
Guarnirem els plats amb el peix i les gambes que hem fregit i ho servirem acompanyat a part amb un all i oli negat que cadascú es posarà al seu gust.

FIDEUS A LA CASSOLA

INGREDIENTS:

400 g de costella de porc.
4 gambes.
2 sèpies.
150 g de musclos nets de closca.
100 cl. de tomàquet de pot ratllat.
Un grill d’all.
1½ litres d’aigua.
300 g de fideus gruixuts.
Sal.
Oli.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem la costella de porc a trossos petits, netejarem la sèpia, la tallarem a trossos i prepararem tots els ingredients.

En una cassola, posarem una mica d’oli i quan sigui calent, incorporarem la costella de porc, remenarem i la deixarem daurar, li afegirem la sèpia, els musclos i les gambes, remenarem i, tot seguit, li posarem el grill d’all trinxat i el tomàquet, ho deixarem fregir una mica i li incorporarem l’aigua. Quan bulli li posarem els fideus, salarem i posarem colorant si és del nostre gust i deixarem coure durant uns 15 minuts aproximadament.

Recordarem remenar de tant en tant perquè els fideus no s’enganxin.

FLAÓ


INGREDIENTS:

400 g de farina
4 ous
200 g de sucre
400 g de mató.
Una copeta d'aiguardent d'anís
Una copeta d'aigua
6 cullerades d'oli
Unes fulletes de menta fresca

HO FAREM AIXÍ:

Pastarem bé la farina amb l'oli, l'anís i l'aigua fins aconseguir una massa homogènia.
Estirarem la massa amb un corró i folrarem, amb ella, un motlle rodó desmotllable.

A continuació posarem en un recipient els ous sencers, el mató, el sucre i les fulletes de menta. Ho batrem bé i ho posarem a dins del motlle preparat amb la massa.

Enfornar-ho a 160º. durant 40 minuts o fins que es vegi ben torrat per sobre.

FRICANDÓ

INGREDIENTS:

400 grams de bistec de vedella.
200 grams de tomàquets madurs.
150 grams de moixernons.
Una ceba .
¼ de litre de brou.
Sal, oli.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem els moixernons a remull durant 2 hores, després els rentarem.

Salarem la carn, la passarem per farina i la fregirem en una cassola amb una mica d'oli fins que quedi daurada i reservarem.

Fregirem la ceba picada o ratllada en el mateix oli de la cassola, afegirem els tomàquets tallats a trossos.

Ho deixarem coure durant uns minuts i li afegirem la carn i el brou per sobre, deixarem fent, xup-xup, fins que redueixi a la meitat el brou, afegirem els moixernons, i els deixarem coure 8 minuts més.

GELAT DE XIXONA

INGREDIENTS:

150 g de torró de xixona.
200 ml. de nata.
3 cullerades de sucre.
2 rovells d’ou.

HO FAREM AIXÍ:


Picarem el torró fi.

Barrejarem els rovells d’ou amb el sucre fins aconseguir un punt de pomada. Li afegirem el torró i remenarem (ens quedarà molt espès).

Muntarem la nata.

A poc a poc i amb moviments envoltants anirem incorporant la nata  als rovells i el torró,  procurant que aquesta no s’abaixi.

Ho posarem en un motlle que no es pugui rovellar i ho ficarem en el congelador fins que es congeli. Poden passar unes 6 hores.

Si volem podem posar-ho en bols individuals, es congela més aviat.

Gràcies, àvia, per aquesta recepta que agrada tant a tota la família.

GRATINATS DE FORMATGE (aprofitem el pa)

INGREDIENTS:

Pa sec tallat a llesques.
Formatge ratllat que es fongui.
4 ous.
½ litre de llet.
Sal.
Pebre.
Nou moscada.

HO FAREM AIXÍ:

En una safata de forn una mica fonda hi posarem una capa de pa, a sobre una de formatge ratllat, i ho taparem amb una altra capa de pa.

En un bol batrem els 4 ous amb un pessic de sal, de pebre i de nou moscada, afegirem el mig litre de llet, remenarem bé i tirarem la barreja per sobre del pa que tenim preparat.

Ho deixarem reposar el temps suficient per a què el pa absorveixi tot el liquid.

Li posarem formatge ratllat per sobre i ho posarem al forn a gratinar durant 15 minuts aproximadament i que quedi ben daurat.

Es serveix calent.

HAMBURGUESES DE LLUÇ

INGREDIENTS:

3/4 de kg. de lluç congelat o fresc.
3 ous.
Una tasseta de mayonesa.
Un iogurt natural.
2 anxoves salades.
Una rameta de julivert.
Quatre cull. soperes de farina.
Una ceba.
Oli, sal, un pessic de pebre.

HO FAREM AIXÍ:

Netejarem el lluç de pell i espines l’esmicolarem bé a mà o amb picadora junt amb les anxoves.

Bullirem un ou que quedi ben dur i el picarem.

Picarem ben fins la ceba i el julivert.

Barrejarem el lluç i les anxoves amb la ceba, el julivert, dos ous crus i l'ou
bullit i picat, posarem també el iogurt, la tasseta de maionesa i les quatre cull. soperes de farina perquè espessí.

Anirem agafant porcions mes o menys grans de la barreja (segons el tamany que les vulguem), li donarem forma d’hamburguesa, i les passarem per farina, ou batut i pa ratllat.

Les fregirem en oli abundant. ben calent.


LLEGUMS CUITES

INGREDIENTS:

Bàsic
400 g de les llegums que haguem escollit
2 tomàquets madurs.
1 ceba.
Sal.
2 fulles de llorer.

Si ens agrada la carn:
A més del bàsic posarem: Xoriço, o gallina, o peu o cua de porc, o vedella, o...
Si les fem vegetarianes posarem a més del bàsic: un nap, una patata, dues pastanagues, col, etc...

HO FAREM AIXÍ:

La nit abans, rentarem bé les llegums i les posarem a remull en aigua. A la llentia no cal el remull.

L’endemà, prepararem en la mateixa olla a pressió un sofregit amb la ceba i el tomàquet ben ratllats, i posarem una mica de sal. Si les fem vegetarianes, pelarem les verdures i tallarem a daus petits i potxarem.

Un cop rentades, afegirem a l’olla, les viandes que haguem escollit, i el llorer, rectificarem de sal i incorporarem les llegums.

Omplirem d’aigua fins a sobresortir dos dits per sobre la llegum.

Taparem l’olla i la deixarem bullir durant 10 o 15 minuts, segons tinguem costúm. Cadascú coneixem la potència de la seva olla a pressió.

LES POMES A LA CREMA DE LA MAMA


INGREDIENTS:

6 pomes Golden mitjanes.
Un pot de melmelada de préssec.
50 g d’ametlles torrades.
50 g de panses de corint.
Una copeta de rom.
El suc d’una taronja i d'una llimona.
2 Flams.
1 Kiwi.
6 cullerades petites de margarina.

HO FAREM AIXÍ:
Tallarem les pomes per la meitat (de costat a costat), i els hi traurem el cor fent una mica de forat amb una cullereta, posarem en el forat una cullerada petita de margarina i una altra de rom, i enfornarem a 180º durant 20 m.

Mentrestant, barrejarem el suc de les llimona i taronja amb la melmelada de préssec fins que aconseguim una crema espessa.

Cremarem la copa de rom, i tot cremant, la afegirem a la barreja de la melmelada.

Quan tinguem les pomes cuites, els hi tirarem la barreja per sobre i les tornarem a posar al forn 5 minuts més.

Un cop fora del forn i cuites, els hi posarem per sobre una mica de flam, les panses i la picada d’ametlles. Les gratinarem una mica i ja les podrem servir.

El Kiwi és per a decorar.

MERENGUES


INGREDIENTS:

Clares d’ou (Aprofitades d’alguna recepta feta només amb rovells).
Sucre.
Sal.
Suc de llimona.
Les mides de cada ingredient, vindran donades per la quantitat de clares d’ou.

HO FAREM AIXÍ:

Batrem les clares, amb un pessic de sal, a punt de neu fort. Abans d’acabar li afegirem el sucre. A continuació incorporarem el suc de llimona i tornarem a batre amb força.

Per a què ens quedi un merengue ben consistent hem de posar un pessic de sal abans de batre les clares i afegir-hi el sucre quan quedi poca estona per acabar de muntar-les.

La llimona ens permetrà que les clares no s’afluixin i no es deformin al coure.

Posarem en recipients individuals i ho enfornarem a 200º durant 30 minuts, o fins que agafin una tonalitat daurada.

OUS ABRIGATS

INGREDIENTS:
6 ous.
400 g de carn picada.
Sal, pebre.
Pa ratllat.
Farina.
Julivert.
Un dent d’all (opcional).

HO FAREM AIXÍ:

Bullirem 4 ous sencers per fer-los durs.

Mentrestant, barrejarem la carn picada amb un ou cru, la sal, el pebre, el julivert picat, dues cullerades soperes de pa ratllat, i si es vol, un all trinxat fi. Farem quatre parts i les reservarem un moment.

Pelarem els ous bullits i els passarem per farina.

Agafarem una de les quatre parts de carn picada que hem reservat i la aixafarem una mica com si anéssim a fer una hamburguesa, al mig li posarem l’ou bullit pelat, sencer i l’embolicarem amb la carn, formant una pilota. Farem el mateix amb la resta d’ous.

Un cop fetes les pilotes, les passarem per farina, ou batut i pa ratllat.

Les fregirem en oli abundant fins que siguin ben daurades.

Les servirem tallades per la meitat, de dalt a baix, perquè es vegi l’ou al descobert, amb patates fregides o amanida, segons el gust de cadascú.

MOUSSE DE LLIMONA

INGREDIENTS:

5 iogurts naturals.
2 tassetes, de les de cafè, de llet condensada.
½ llimona,  (el suc).
La ralladura de la llimona.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem tots els ingredients en un bol i els batrem a mà fins que quedin ben lligats i cremosos.

Posarem aquesta crema en bols individuals i els ficarem al congelador durant dues hores aproximadament.

Mitja hora abans de servir-ho traurem els bols del congelador i els deixarem al lloc menys fred de la nevera perquè perdin una mica la congelació.

OUS AL LLIT DE PATATA

INGREDIENTS:

8 ous. (dos per persona).
200 g de puré de patates.
Llet per fer el puré.
200 g de salsitxes.
25 g de margarina.
25 g de farina.
250 cl. de llet per la salsa.
Un pessic de nou moscada.
Un pessic de sal.
Una pols de pebre negre.
Formatge ratllat per gratinar.

HO FAREM AIXÍ:

Prepararem un puré de patates suau, el posarem en una safata de forn i farem uns foradets per acomodar-hi els ous crus. El puré ha de ser suficientment alt perquè no s’escampin els ous i quedin com si estiguessin en un niu.

Ho enfornarem a 200º i anirem vigilant fins que els ous estiguin quasi quallats.

Mentrestant, fregirem les salsitxes, les tallarem a trossets i les reservarem.

Salsa beixamel:

En un cassó al foc, hi posarem els 250 cl. de llet i l’escalfarem.

En un altre cassó al foc, hi posarem la margarina, quan estigui fosa, li afegirem la farina tot remenant, la llet calenta, un pols de sal, un pols de pebre i un pols de nou moscada. Ho courem 10 minuts i reservarem.

Quan treguem el què tenim al forn, amb els ous que ja seran a mig coure, li posarem per sobre la salsa beixamel i a sobre d’aquesta, les salsitxes i a sobre de tot, escamparem el formatge ratllat.
Ho tornarem a enfornar per tal de gratinar-ho. Uns 10 minuts.

Ho servirem calent acompanyat d’una bona amanida.

PA DE PESSIC

INGREDIENTS:

4 o 5 ous. (depen del motlle, si és molt gran, poden ser més).
Sucre, la meitat del pes dels ous.
Farina, la meitat del pes dels ous.
Un pessic de sal.

HO FAREM AIXÍ:

Escalfarem el forn a 170º

Separarem els rovells de les clares i els posarem en diferents bols, el dels rovells ha de ser més gran que el de les clares.

En el bol de les clares hi afegirem un pessic de sal i les batrem fins que estiguin a punt de neu.

En el bol dels rovells hi posarem el sucre i batrem amb força fins a aconseguir una textura de pomada i,
amb l’ajut d’un colador fi, anirem afegint-hi la farina, a poc a poc. Afegirem les clares muntades a punt de neu amb moviments envoltants.

Untarem el motlle que hem escollit, per fer el pa de pessic, amb mantega i l’espolçarem amb farina. Posarem la crema obtinguda a dins del motlle i l’enfornarem a 170º durant 30 o 40 minuts aproximadament.

PAELLA mixta


INGREDIENTS:


Un conill.
2 sèpies.
2 calamars.
8 gambes.
250 g de musclos.
250 g de tomàquet madur ratllat.
2 tires de pebrot escalivat.
750 g d’arròs.
Sal.
Safrà o colorant alimentari.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem una olla amb aigua a escalfar al foc.

Tallarem el conill a trossos petits, netejarem el peix i tallarem les sèpies i els calamars. Amb una forquilla xafarem el pebrot perquè ens quedi d'allò més desapercebut possible.

En una paella, posarem oli i sofregirem el conill, seguidament les gambes que retirarem i reservarem, desprès les sèpies, els calamars i els musclos. Salarem al gust.

Quan estiguin sofregits el conill i el peix, incorporarem el tomàquet i el pebrot i li donarem unes voltes, afegirem l’arròs ben escampant per la paella. El deixarem uns segons i afegirem l’aigua calenta per sobre (quantitat suficient per a cobrir-ho tot i no tenir que afegir-ne). Rectificarem de sal, posarem el safrà o el colorant i remenarem una mica. Deixarem coure l'arròs sense remenar més. 
Quan estigui cuit posarem les gambes per sobre, esperarem el que calgui perquè s'acabi d'evaporar l'aigua i apartarem del foc. El servirem calent. 

Procurarem no remenar l'arròs perqué si es remena es queda pastós.

PANELLETS (amb patata)

INGREDIENTS:

1 Quilo d'ametlla crua molguda.
800 grams de sucre.
Un ou sencer.
100 grams de patata bollida.
Un got de llet (200 cl.).
Una copeta de Cointreau.

HO FAREM AIXÍ:

Bollirem la patata i un cop freda, l'aixafarem ben fina i la barrejarem amb la llet.  

Posarem l'ametlla en un recipient pla gran i li afegirem per sobre el sucre, l'ou, la barreja de la patata i la llet i una copeta de Cointreau. Ho treballarem amb les mans fins a lligar-ho bé.

Anirem donant les formes desitjades i ho enfornarem a 200º durant 10 minuts vigilant de que no se'ns cremin.

Aquesta massa queda bestant espessa, el que fa, que no s'enganxi a les mans i els pinyons costen una mica d'enganxar també. Si es vol, tan sols en la massa prevista per els de pinyons se li pot afegir una mica de llet, per fer-la un xic més enganxosa.

PASTA ORLY (per arrebossar)

INGREDIENTS:

2 Ous.
200 g farina.
1 pessic de sal.
1 sobre de llevat.
1 cervesa 25 cl.

HO FAREM AIXÍ:

Muntarem les clares a punt de neu fort, li afegirem la farina batent fort. Tot seguit li afegirem els rovells d’ou, la sal, el llevat i la cervesa, sempre batent fort a mà amb l’estri batedor.

Deixarem reposar 30 minuts i ja la podrem fer servir per arrebossar: calamars, gambes o qualsevol cosa que ens sembli. Si ho fem amb carn, aquesta ha d’estar ja una mica cuita, si no es cremaria la pasta i la carn restaria crua.

PANELLETS SENZILLS

INGREDIENTS:

Ametlla crua mòlta.
Sucre.
Patata bullida o puré espès per lligar.

HO FAREM AIXÍ:


Barrejarem la mateixa quantitat d'ametlla que de sucre, i patata bullida suficient per lligar, ho treballarem bé amb les mans i anirem formant les boles o figures. Pintarem d'ou batut i ho enfornarem a 200º durant 10 minuts.

Consell: Si les voleu guarnir amb pinyons deixeu la massa un pèl més tova.

PASTES INGLESES DE TÉ

INGREDIENTS:

300 g de farina.
50 g de sucre glass.
200 g de margarina.
Ou batut.

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfarem el forn a 200º

A sobre del marbre de la cuina, barrejarem la farina amb el sucre. Amb el puny, farem un forat al mig com si fos un volcà i li incorporarem la margarina tot pastant.

Quan tinguem la massa, ben lligada, l’estirarem amb un corró deixant-la de 1cm de gruix.

Farem figures amb motlles o si volem les galetes rodones amb un got petit.

La massa que ens vagi sobrant, la tornarem a pastar per fer més figures.

Posarem les galetes en una safata de forn embrutada de margarina perquè no s’enganxin.

Escalfarem el forn a 200º i enfornarem a la mateixa temperatura durant 10 minuts, vigilant que no es cremin.

PASTIS DE CARBASSÓ

INGREDIENTS:
Per a la massa:
300 grams. de farina.
40 grams. de llevat de forner.
150 cl. d’aigua.
50 cl. d’oli.
Un pessic de sal.

Pel farciment:

500 g de carbassó.
200 g de formatge fresc o de Burgos.
100 g de formatge de bola vermell.
4 ous.
Un manat de julivert.
Un pessic de sal.
Un pessic de pebre blanc.
Un pessic de nou moscada.

HO FAREM AIXÍ:

La massa:

Desfarem el llevat en l'aigua.
Posarem en un bol la farina i farem un forat al mig, li posarem l’oli, el llevat, un pessic de sal. I ho treballarem fins aconseguir una massa homogènia.
Folrarem amb aquesta massa un motlle d'uns 25 cm. de diàmetre.

El farciment:

Ratllarem els carbassons i apartarem.
Ratllarem el formatge de bola.
Aixafarem el formatge fresc amb la forquilla.
En un bol, deixatarem els ous, i li afegirem tots els demés ingredients, quan estiguin ben barrejats, hi afegirem el carbassó i remenarem.
Ho posarem a dintre del motlle que hem preparat abans amb la massa, i ho enfornarem a 200º durant 30 o 40 minuts amb el forn preescalfat.

PASTIS DE COLIFLOR


INGREDIENTS:
Una coliflor.
4 ous.
150 g de cansalada fumada (bacó).
150 g de formatge ratllat per fondre.
50 g de formatge ratllat per gratinar.
Sal al gust.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem la coliflor a bullir amb aigua i un pessic de sal i la deixarem fins que s’estovi, la escorrerem i la reservarem.

Deixatarem els ous amb un polsim de sal i la cansalada tallada petita (o no, si volem un pastis ovo lacto vegetarià) i el formatge ratllat per fondre.

En una safata de forn, posarem la coliflor i la trinxarem una mica, més o menys segons el gust de cadascú, li incorporarem la barreja que hem preparat, repartint-la bé perquè penetri entre mig de la coliflor.

Li posarem per sobre el formatge ratllat i enfornarem a 170º durant 30 o 40 minuts

PASTIS DE CASTANYES

INGREDIENTS:

400 g de castanyes pilongues.
150 g de sucre.
100 g de mantega.
3 ous.
Una tauleta de xocolata "Fondant".(200gr)
.
HO FAREM AIXÍ:

Bullirem les castanyes amb aigua fins que veiem que s’estoven.

Preescalfarem el forn a 170º

Un cop cuites, escorrerem molt bé les castanyes.

Muntarem les clares a punt de neu.

Farem un puré ben fi amb les castanyes i li afegirem, tot remenant, amb el sucre, el rovells d'ou, la mantega fosa i les clares.

Prepararem un motlle untat amb mantega i una mica de farina, li posarem la massa i enfornarem a 170º durant una hora u hora i mitja. Provarem si és cuit punxant-lo amb una agulla. Si surt neta, ja és cuit.

Quan sigui fora del foc i fred, li posarem per sobre la xocolata desfeta.

PASTIS DE FORMATGE

INGREDIENTS:

2 tarrines de formatge crema tipo Philadelphia.
8 cullerades soperes de sucre.
3 iogurts de llimona.
3 ous.
2 cullerades soperes rases de farina de blat.
Un grapat de panses de corint.

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfarem el forn a 160º
En un recipient barrejarem el formatge amb el sucre fins aconseguir una pasta ben cremosa, un cop aconseguida li afegirem els ous sencers remenant bé, tot seguit els iogurts, la farina i els ingredients restants fent que tots quedin ben lligats.

Prepararem un motlle untat amb margarina i espolsat amb farina perqué no s’hi enganxi la pasta i li posarem a dins la crema que hem fet.

Enfornarem a 160º durant aproximadament, una hora.

PASTÍS DE NOUS

INGREDIENTS:

3 ous.
Un sobre de llevat.
200 g de nous pelades.
6 o 7 galetes Maria.
125 g de sucre.

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfarem el forn a 170º

Triturarem les nous, triturarem les galetes.

Barrejarem els ous amb el sucre fins a obtenir una crema ben fina,

li afegirem les nous picades, les galetes i el llevat, i ho remenarem bé.

Prepararem un motlle, no gaire gran, i li abocarem la pasta.

Enfornarem durant 40 minuts a 160 º.

Nota:
Aquest pastís no queda gaire gran. És el preferit de la meva filla.

PASTIS DE FORMATGE

INGREDIENTS:

3 ous.
150 g de sucre.
Un pols de sal.
200 g de formatge crema.
2 iogurts de llimona .
Un sobre de llevat "Royal".
200 g de farina.

HO FAREM AIXÍ:

Preescalfarem el forn a 180º

Posarem els ingredients en un recipient fondo.

Els barrejarem tots amb la batedora.

Posarem la crema obtinguda en un motlle untat amb mantequilla i farina.

Enfornarem  durant 40 minuts a 180º

PASTIS DE PINYA

INGREDIENTS:

1 pot petit de pinya.
Carmel líquid.
4 ous.
2 iogurts de pinya.
2 mides del iogurt de Sucre.
1 mida del iogurt d'Oli.
3 mides del iogurt de Farina.
1 sobre de llevat.

HO FAREM AIXI:


Tallarem les rodanxes de pinya per la meitat perquè de cada rodanxa ens en quedin dues ben primes.
Posarem en un motlle rodó una mica de caramel líquid. A sobre la pinya.
Barrejarem els ingredients a mà (no amb la batedora), per l’ordre en el q ens han estat relacionats, fins a obtenir una crema ben fina. La posarem al damunt de la pinya amb molt de compte.

Escalfarem el forn a 170 º i enfornarem a 160º durant 45 minuts.

PASTÍS DE POMA XAUS

INGREDIENTS:

3 ous.
1 iogurt. (El farem servir de recipient per mesurar).
2 mesures de iogurt plenes de sucre.
½ mesura de iogurt, d’oli.
3 mesures de iogurt de farina.
1 sobre de llevat “Royal”.
1 Flam preparat amb “Flam Potax”.
4 pomes Golden.
1 pot petit de melmelada de préssec.

HO FAREM AIXÍ:
De primer, prepararem el motlle que haguem escollit per posar el pastís al forn, i ho farem de la següent manera:
En el fons del motlle, hi posarem la melmelada de préssec, a sobre d’aquesta 3 pomes tallades a làmines fines i per acabar el flam, que prepararem segons ens indiquin les instruccions del paquet.

En un recipient fondo, posarem la resta d’ingredients per aquest ordre:
Els ous, el sucre, el iogurt, l’oli, una poma ratllada, la farina, i el llevat, ho barrejarem molt bé a mà i ho incorporarem al motlle que hem preparat amb el flam.

Enfornarem el forn a 180º. durant 40 minuts, vigilarem passat aquest temps que sigui cuit, deixarem refredar, un cop fred, el desmotllarem del revés amb molta cura.

PASTIS DE XOCOLATA

INGREDIENTS:

200 gr. de xocolata fondant.
125 gr. de farina.
125 gr. de mantequilla o margarina.
250 gr. de sucre.
5 ous.
1 sobre de llevat “Royal”.
1 pessic de sal.

HO FAREM AIXÍ:
En un cassó al bany Maria, desfarem la xocolata i la mantequilla (a foc molt lent), quan estigui desfeta i sense parar de remenar, li afegirem els ous, d’un a un, sencers, tot seguit el sucre, la farina, el llevat i el pessic de sal.

Fora del foc, barrejarem encara més tots els ingredients amb una batedora elèctrica o a mà però amb força.

Prepararem un motlle untat amb margarina i espolsat amb farina.

Escalfarem el forn a 170º. i enfornarem a 160º. durant 45m.

PASTIS DE XOCOLATA I NOUS

INGREDIENTS:

250 gr. de xocolata fondant.
150 gr. de nous.
125 gr. de mantequilla.
250 gr. de sucre.
100 gr. de farina.
4 ous.
Un sobre de llevat “Royal”.

HO FAREM AIXÍ:
Picarem les nous i reservarem.

Separarem les clares dels rovells i posarem els rovells, d’un a un en recipients, per separat, muntarem les clares a punt de neu fort i reservarem.

Picarem la xocolata donant-li cops amb la mà de morter sense desembolicar-la per no embrutar res, un cop picada, posarem la xocolata en un recipient al bany Mª., a foc molt lent, junt amb la mantequilla i ho farem fondre.

Un cop fosa, i sense apartar-la del foc, li afegirem els rovells d’ou, d’un a un, sense parar de remoure, també el sucre, les nous la farina el llevat i per últim les clares a punt de neu poc a poc amb moviments envoltants perquè ens quedi una massa esponjosa

Posarem la massa en un motlle untat amb margarina i espolsat amb farina.

Encendrem el forn a 170º. i enfornarem a 160º. durant 45 minuts.

Aquest pastís resulta més bó si el fem d’un dia per un altre.

PASTISSETS DE LA TIETA CARME

INGREDIENTS:
750 gr. de farina.
2 ous.
100 gr. de sucre.
Oli (quatre mitges closques d'ou plenes).
Una tassa de les de cafè de licor (al gust).
Una tassa de les de cafè d'aigua.
Una mica de codony per farcir.
1 l. d'oli per fregir.

HO FAREM AIXÍ
:

En el taulell de la cuina, hi posarem la farina, formarem un volcà i li afegirem al mig els ous sencers, el sucre, el moscatell i l'aigua.

Anirem lligant els ingredients a ma, un cop fet això, pastarem com si fos pa, costa una mica perquè queda molt espès, però amb paciència s'aconseguirem una massa de la que es poden anar separant trossets per formar empanadilles que farcirem amb codonyat.

Un cop fetes les empanadilles, les fregirem en oli ben calent fins que siguin daurades, les retirem del foc i encara molles d'oli els hi tirarem sucre per sobre.

PATATES MARINERA

INGREDIENTS:
800 gr. de patates.
250 gr. de musclos nets sense closca.
6 sticks de delícies de cranc.
1 pastilla de concentrat de brou de peix.
200 cl. de tomàquet ratllat.
1 grill d’all.
Sal.
Oli.
750 cl. d’aigua.


HO FAREM AIXÍ:


Pelarem les patates i les tallarem a trossos petits, farem 6 trossos de cada stick, tallarem el grill d’all petit.

En una cassola amb oli calent, posarem el tomàquet i el sofregirem uns instants, posarem l’all i remenarem, li afegirem les patates, els musclos els sticks i li donarem unes voltes, tot seguit li incorporarem l’aigua.

Quan comenci a bullir, li afegirem la pastilla de brou, salarem al gust i deixarem coure durant uns 20 minuts o fins que les patates siguin toves, anirem remenant de tant en tant.

PATATES VIDUES

INGREDIENTS:
1 kg. de patates.
150 gr. de tomàquet madur ratllat.
1 ceba petita.
1 dent d’all.
Una mica de julivert.
Sal.
Oli.
1 litre de brou.

HO FAREM AIXÍ:

En una cassola, posarem una mica d’oli, quan sigui calent, li afegirem la ceba ratllada i la sofregirem uns instants, incorporarem el tomàquet i l’all i tot remenant, ho deixarem uns instants que quedi ben cuit, li afegirem el julivert, remenarem i incorporarem les patates tallades a tacs grossos, remenarem altre cop i li afegirem el brou.

Deixarem bullir fins que les patates quedin toves, segons ho gruixudes que les haguem fet, pot trigar entre 20 i 30 minuts.

PATÈ D’ESCALIVADA

INGREDIENTS:

Un pebrot vermell.
Una albergínia.
3 anxoves de l’escala.
3 olives farcides.


HO FAREM AIXÍ :
Escalivarem el pebrot i l’albergínia, un cop cuites, els hi traurem la pell, les posarem en un pot i les triturarem amb les anxoves ben netes i les olives.

Ho posarem en un bol per servir a taula, i acompanyarem amb llesques de pa torrat.

Una bona pensada:

Fem escalivar 2 pebrots i 2 albergínies més que les que hem fet servir per el patè, i en una safata, hi posarem:

El bol amb el paté al mig.
Pels costats es decora amb tires alternades de pebrot i albergínia fins omplir la safata.

PEUS DE PORC A LA CATALANA


INGREDIENTS:



4 peus de porc.
100 gr. de mantega de porc.
1 ceba.
1 pastanaga.
2 dents d’all.
250 cl. de brou.
15 gr. de xocolata.
15 avellanes.
Sal i Pebre al gust.


HO FAREM AIXÍ:
En una olla a pressió, posarem la mantega i la fondrem, li afegirem la ceba ratllada, la sofregirem una mica, li incorporarem la pastanaga també ratllada i l’all trinxat, deixarem uns instants perquè agafi color, i agregarem els peus, la xocolata, les avellanes picades i cobrirem amb el brou.

Rectificarem de sal i pebre i deixarem coure durant 30 m. a partir de que l’olla ens indiqui que vull.

PINYA AMB MARISC

INGREDIENTS:

4 pinyes naturals petites.
400 gr. de gambes petites pelades.
12 llagostins.
8 palets de cranc.

Salsa:6 cullerades soperes de maionesa.
2 cullerades soperes de ketchup.
1 cullerada sopera de iogurt natural.
Un pessic de curry en pols.
2 cullerades soperes de whisky ( opcional).


HO FAREM AIXÍ:
Farem bullir les gambes un o dos minuts. També els llagostins, un cop cuits, els escorrerem i reservarem. (Els llagostins no es pelen).

Tallarem la corona de les pinyes, les buidarem amb cura de que no se’ns trenquin i així ens puguin servir de bol.

Tallarem la polpa de la pinya a daus petits.

Tallarem els palets de cranc també a daus petits.

Prepararem la salsa i la reservarem en la nevera.

Quan ho tinguem tot preparat, barrejarem la polpa de la pinya amb el marisc, (menys els llagostins que ens han de servir per guarnir) posarem aquesta barreja dins de la pinya buida i per sobre li tirarem la salsa. Guarnirem les pinyes amb els llagostins sencers de manera que ens quedin les cues alçades i el cap una mica enfonsat a dins de la barreja.

Es serveix fresc.

PLUM CAKE SUPERIOR

INGREDIENTS:

275 grams de farina.
2 culleradetes de llevat en pols.
2 culleradetes de mel de canya.
1 culleradeta de vainilla.
1  culleradeta de canyella.
250 grams de mantequilla.
250 grams de sucre de canya.
3 ous.
3 cullerades de rom.

100 grams de panses de corint.
200 grams de cireres confitades.
100 grams de fruites confitades variades.
La ratlladura d’una llimona.
La ratlladura d’una taronja.


HO FAREM AIXÍ:
Prepararem les fruites confitades tallant-les a trocets petits. Posarem en remull les panses amb el rom.

En un bol gran deixatarem els ous, hi afegirem el scure i batrem bé. Li afegirem la farina i remenarem la massa. Incorporarem la mantequilla, desfeta, i ho tornarem a remenar. Afegirem les fruites i anirem treballant la massa una estona. Afegirem les espècies, les ratlladures de llimona i de taronja, la mel de canya i el llevat.

Ho deixarem tapat tota la nit amb un drap.

Al dia següent ficarem la massa en un motllo de cake d’uns 28 centímetres de llarg.

Ho courem al forn preescalfat a 170º durant unes dos hores. Anirem comprovant si és cuit punxant-lo amb un palet de fusta, sabrem que és cuit quan el palet surt net.

No desmotllar-lo fins que no sigui fred.

PLUM CAKE

INGREDIENTS:


125 grams de mantequilla.
4 ous.
125 grams de sucre.
3 cullerades soperes de Cointreau.
La ratlladura de dues taronges.
100 grams de panses de Corint.
100 grams d’ametlles torrades.
200 grams de fruites confitades variades.
250 grams de farina.
1 sobre de llevat “Royal”.

HO FAREM AIXÍ:

Posarem les panses de Corint en remull amb el Cointreau.

Picarem una mica les ametlles, tallarem les fruites confitades a daus ben petits i ho deixarem apartat un moment.

Batrem els ous. Farem fondre la mantega i la afegirem als ous tot remenant, també incorporarem el sucre mentre remenem perquè quedi ben cremós. Posarem l’ametlla, les panses amb el Cointreau i tots els demés ingredients. Per últim barrejarem el llevat amb la farina i també ho incorporarem, lligant bé tots els ingredients.

Ens ha de quedar una crema força consisent. Posarem aquesta crema en un motlle especial per fer Plum Cake.

Ho enfornarem a 170º durant 45 minuts. Preescalfat a 180º.

PASTIS D’ALBERGINIA

INGREDIENTS:

4 Albergínies.
5 ous.
200 gr. de salsa de tomàquet.
400 gr. de formatge per fondre tallat a làmines.
150 gr. de formatge per gratinar.
Pa ratllat.
Oli.
Sal.
Farina.

HO FAREM AIXÍ:

Tallarem les albergínies a làmines fines, a lo llarg. Les passarem per farina, ou batut i pa ratllat, les fregirem en oli abundant fins que prenguin un color daurat.

Al retirar-les del foc, cal deixar-les escórrer damunt de paper de cuina absorbent perquè no quedin tant olioses.

Fregirem el tomàquet i el reservarem.

Folrarem un motlle de Plum-Cake, amb albergínies, posarem una mica d’ou batut i l’escamparem, a continuació, una capa de formatge, i una cullerada sopera de tomàquet fregit que repartirem bé.

Tornarem a posar una capa d’albergínia, ou batut, formatge i tomàquet i anirem fent la mateixa operació fins que acabem amb els ingredients. Procurarem acabar amb una capa d’albergínia.

Enfornarem a 170º. durant 30 minuts.

Es menja fred, és convenient fer-lo d’un dia per l’altre, queda més consistent.

El guardarem a la nevera.

POLLASTRE AMB GAMBES

INGREDIENTS:

8 gambes.
Un pollastre.
2 tomàquets madurs.
250 cl. de brou.(Pot ser fet de pastilles concentrades de brou).
Una ceba.
Una copeta de conyac.
250 cl. de vi blanc.
Una dent d'all.
Una picada amb ametlles.
Una cullerada sopera de farina.

HO FAREM AIXÍ:

Fregirem las gambes en una cassola de fang a la que hi haurem posat una mica d'oli, quan estiguin fregides les reservarem.
En la mateixa cassola i amb l'oli de fregir les gambes, rostirem el pollastre tallat a trossos petits.
Ratllarem la ceba i tomàquet per separat.
Quan el pollastre sigui cuit, afegirem la ceba a la cassola, deixarem que es faci daurat i li incorporarem el tomàquet i la cullerada de farina.
Farem la picada d’ametlles junt amb l'all i també l’afegirem a la cassola, remenarem i li tirarem el conyac, el brou i el vi. Deixarem reduir 10 minuts.
Posarem les gambes per sobre per guarnir-ho i deixarem coure 5 minuts més.

POSTRE DE GELATINA

INGREDIENTS:
2 sobres de "Postre de gelatina Royal".
3\4 litre de nata per muntar.
Un pot de pinya en almívar de 800 gr.
1\2 litre de líquid entre el suc de la pinya i aigua.

HO FAREM AIXÍ:
Triturarem la pinya, i la reservarem.
Montarem la nata, i la reservarem.
Prepararem la gelatina segons instruccions del paquet (tant sols que en lloc d'aigua li posarem el suc de la pinya i si és necessari una mica d'aigua per acabar de fer les mides fins a 1\2 l. que necessitem per desfer la gelatina dels dos paquets) i ja li podem anar incorporant la pinya i la nata amb moviments envoltants poc a poc perquè ens quedi ben esponjós.

Posarem en un motlle i el ficarem dins del frigorífic (no congelador) fins que qualli, unes tres hores i ja el podem servir.

Nota:
Si es vol el postra de maduixa, en lloc de pinya li posarem melmelada de maduixa preferiblement de la marca EVA que és molt consistent.

PURÉ DE VERDURES

INGREDIENTS:

Una ceba.
4 pastanagues.
1/4 kgr. de mongetes tendres..
2 naps.
1 carbassó.
2 o 3 patates mitjanes.
Sal.


HO FAREM AIXÍ:


Netejarem les verdures, les trossejarem i les posarem a l'olla a pressió cobertes d'aigua, amb una mica de sal al gust.

Les farem coure el temps que hi tinguem costum, depèn de l’olla.

Un cop cuites les verdures les escorrerem i les posarem en un recipient fondo per a triturar-les, ens han de quedar fetes puré espès, o més clar, (afegint-li líquid de la cocció) segons els gustos de cadascú.

QUADRADETS DE BACALLÀ

INGREDIENTS:
1/2 quilo de patates
300 gr. de bacallà
75 gr. de mantequilla.
2 ous.
Farina, pebre i sal.


HO FAREM AIXÍ:


Posarem el bacallà en remull per dessalar-lo, l'esqueixarem i el posarem en una olla amb aigua tèbia al foc fins que arrenqui el bull, l'apartarem del foc, l’escorrerem i el reservarem.

Posarem les patates a bullir i quan estiguin cuites, i després de pelades, les farem puré. Tot seguit, li afegirem la mantequilla, la sal, el pebre, el bacallà i un ou deixatat, i ho barrejarem tot molt bé.

Anirem donant forma de pastelets quadrats a la massa, els arrebossarem en farina, ou i pa ratllat, i els fregirem en abundant oli ben calent.

Va bé de servir-los acompanyats d'una salsa de tomàquet ben espessa.

QUICHE LORRAINE

INGREDIENTS:
Per a la massa:
200 gr. de farina.
50 gr. de llevat de forner.
Una tassa (de cafè) d'oli.
1/2 got (d'aigua) d'aigua.
Un pessic de sal.

Per el farciment:
150 gr. de formatge Emental.
150 gr. de formatge de bola vermell.
200 cl. de llet.
4 ous.
3 tires de bacon (no fumat).
200 gr. de pernil dolç.
Un pessic de sal.
Un pessic de nou moscada.


HO FAREM AIXÍ:

Amb la massa:
Posarem en un bol la farina i farem un forat al mig.
Desfarem el llevat en l'aigua i ho tirarem dins de la farina junt amb els altres ingredients.
Treballarem fins aconseguir una massa homogènia.
Folrarem formant una tartaleta amb aquesta massa un motlle d'uns 25 cm. de diàmetre.

Amb el farciment:
Deixatarem els ous.
Afegirem la llet tot remenant.
El bacon i el pernil dolç el farem ben picadet i ho afegirem.
Incorporarem els formatges ratllats tot barrejant.
Tirarem aquesta pasta sobre la massa del motlle ja preparat.

Escalfarem el forn a 200º. i enfornarem a la mateixa temperatura de 30 a 40 minuts. Fins que quallin bé els ingredients.

SALSA ITALIANA

INGREDIENTS:
4 pastanagues grans.
2 o 3 tronxos d'api.
1 ceba ben grossa.
2 cullerades soperes de margarina o mantequilla.
1 cullerada de les de postra de sucre.
1 cullerada de les de postra de sal.
Un pot de tomàquet al natural triturat de 800 gr.
Un got d'aigua.
Si el tomàquet és natural del temps 3/4 de quilo i no cal el got d'aigua.
1/2 got de vi blanc.
Orenga al gust.


HO FAREM AIXÍ:
Triturarem amb la picadora o ratllat, la pastanaga l'api i la ceba.

Farem desfer la margarina en una cassola gran i daurarem primer la ceba, tot seguit posarem la pastanaga i l'api i ho sofregirem, li afegirem el tomàquet, el deixarem sofregir i li afegirem tots els demés ingredients, la sal, el sucre, l'aigua, el vi i l'orenga.

Deixarem que vagi minvant durant 1/2 hora. Vigilarem el foc perquè no s'ens cremi i remenarem de quan en quan.

Aquesta quantitat es molta per tant sols una vegada, per això podem fer servir el que necessitem i la resta es pot congelar. Si es vol guardar al rebost s'ha de fer bullir en pots de vidre al bany Maria durant 20 minuts.

Aquesta es la salsa base, si se li sofregeix carn picada de vedella al principi de tot, abans de posar-hi les verdures, es converteix en una salsa Bolonyesa bonísima.

També se li poden posar xampinyons tallats molt petits.

SALSA PER A CALÇOTS

Per a 20 persones.

INGREDIENTS:
½ quilo d’ametlles torrades.
8 pebrots vermells de mida mitjana.
8 tomàquets madurs.
4 cabeces d’all.
4 grills d’all.
1 litre d’oli d’oliva.
Una mica de julivert.
Una mica de vinagre.
Sal i pebre al gust.


HO FAREM AIXÍ:
Posarem al forn els pebrots, els tomàquets i, les cabeces d’alls, i ho escalivarem durant 20 minuts a 200º.

Pelarem les ametlles i les triturarem ben fines.

Pelarem tota l’escalivada i la posarem en un recipient fondo. Incorporarem l’oli, les ametlles, els grills d’all crus i ho triturarem amb la batedora, afegirem el vinagre, el julivert, la sal i el pebre, fins que quedi una pasta ben fina, ho tastarem i si és necessari rectificarem de vinagre o de sal o pebre fins que sigui del nostre gust.

Hem de tenir en compte que sempre és millor posar poca quantitat dels ingredients que son al nostre gust, per tal de no fer-ho massa fort i així al tastar-ho poder-li afegir allò que ens sembli millor, si fos precís.

SALSA ROQUEFORT (per a carns)

INGREDIENTS:
25 gr. de mantequilla.
50 gr. de formatge roquefort.
Un pot de nata líquida de 125 ml.
Una cullerada sopera de Brandi.

HO FAREM AIXÍ:

Desfarem la mantequilla a foc molt lent sense que fregeixi, posarem tots els ingredients a la batedora i barrejarem molt bé.

Un cop barrejat, ho escalfarem una mica i ho servirem. Posant-ho per sobre de la carn o bé apart en un bol.

SALSA ROSA

INGREDIENTS:

4 cullerades soperes de maionesa.
3 cullerades soperes de ketchup.
1 cullerada sopera de whisky.


HO FAREM AIXÍ:

Barrejarem tots els ingredients fins que estiguin ben lligats.

Si volem fer una salsa més light, en lloc de 4 cullerades de maionesa, li posarem dos de maionesa i dos de iogurt natural desnatat.

SOPA DE PEIX

INGREDIENTS:

300 grams de cues de lluç i rap (3 o 4).
4 gambes (una per persona).
1 fulla de llorer.
Una branqueta de farigola.
1 porro.
2 litres d’aigua.
Sal.
Oli.
1 ceba mitjana.
2 tomàquets madurs.
10 ametlles torrades.
2 dents d’all.
4 llesques de pà de pagès.

HO FAREM AIXÍ:
Posarem en una olla dos litres d’aigua i farem bullir el peix amb les herbes durant 20 minuts.

Mentrestant, en una cassola hi posarem oli i hi sofregirem ceba tallada ben petita fins que sigui daurada, li afegirem els tomàquets ratllats i ho deixarem al foc uns 10 minuts aproximadament.

Prepararem una picada amb les ametlles i els alls, ho incorporarem al sofregit i remenarem, afegirem un litre i mig de brou i les llesques de pa de pagès, deixarem coure 10 minuts més.

Passarem per la batedora tota aquesta preparació i ens quedarà una crema suau i no massa espesa.

Netejarem el peix d’espines i el posarem esmicolat a la cassola, li donarem unes voltes i ja ho podrem servir.

SOPES MALLORQUINES

INGREDIENTS:
½ Kg. de Col.
3 cebes no gaire grans.
3 tomàquets madurs.
2 dents d'all.
Una tassó d'oli. (tassa petita).
1 l. i ½ d'aigua.
Una cullaradeta de pebre vermell.
Sal al gust.
8 llenques (normals) de pa sec .


HO FAREM AIXÍ:
Posarem l’aigua a escalfar en una olla.

Picarem o ratllarem les cebes, pelarem els tomàquets i els trossejarem, picarem els
alls i tallarem la col petita.

En una olla hi posarem l'oli i quan sigui calent, ofegarem les verdures una per una, li tirarem el pebre vermell, rectificarem la sal i li tirarem l'aigua que ha d'estar ben calenta, ho deixarem coure fins que estigui ben cuit però consistent, (Una mitja hora).

Ho posarem en plats o cassoletes individuals amb dues llenques de pa per plat i ho servirem quan el pa sigui ben xop.

SUQUET DE PEIX COSTA BRAVA

INGREDIENTS:

4 rodanxes de lluç.
4 rodanxes de rap.
4 escamarlans.
3 tomàquets madurs.
1 ceba.
2 o tres patates.
Per a la picada:
2 grans d’all.
12 ametlles torrades.
Safrà, julivert.
1,5 dl. d’oli.
Sal i pebre negre.


HO FAREM AIXÍ:
Fregirem els grans d’all en una cassola de terrissa i els reservarem.

En el mateix oli, posarem els escamarlans li donarem unes voltes ràpides i els retirarem.

Passarem el peix per farina i també li donarem unes voltes ràpides, procurarem que no es cremi la farina i, el retirarem en un plat apart.

En el mateix oli posarem la ceba tallada fina, fins que sigui daurada, després afegirem els tomàquets a trossos i ho deixarem coure durant uns minuts.

Una vegada fet el sofregit, el mullarem amb aigua. Quan bulli, li afegirem les patates tallades a rodanxes una mica gruixudes i, quan siguin gairebé cuites, posarem el peix. Remenarem amb molta cura de que no es desfaci el peix.

Deixarem que cogui tot junt i per últim li tirarem la picada.

TARTA DE SANTIAGO

INGREDIENTS:
500 gr. de ametlles crues ratllades.
500 gr. de sucre.
8 ous.
La ratlladura d'una llimona.
Sucre glaç per adornar.


HO FAREM AIXÍ:
Barrejarem els ous amb el sucre, la ratlladura de la llimona i afegirem l'ametlla, remenant bé.

Posarem la barreja en un motlle rodó prèviament untat de margarina.

El ficarem al forn a 180 º durant 30 o 45 minuts.

Observació:

El motlle ha de ser gran, perquè el pastís ha de quedar bastant prim, perquè es cogui més aviat i no enfarfegui tant.

TORTELL AL MEU GUST


INGREDIENTS:

2 paquets de gelatina de llimona.
4 iogurts de llimona.
2 terrines de formatge per untar Gervais
½ litre de llet.
8 cullerades de les de postre de sucre.

HO FAREM AIXÍ:

Desfarem la gelatina amb la llet calenta.

Amb una batedora, barrejarem els iogurts, el formatge, el sucre i la gelatina.

En un motlle rodó, hi posarem una mica de caramel líquid i li tirarem a sobre la barreja anterior.

El posarem a la nevera durant 2 hores o fins que qualli, llavors el desmotllarem. El servirem, sempre fred.

TORTELL DE PINYA DE LA MONTSERRAT


INGREDIENTS:

2 iogurts de pinya.
1 pot petit de pinya almívar.
1 1/2 sobres de llevat Royal.
Un pessic de sal.
4 mides del iogurt de sucre.
1 1/2 mides del iogurt d'oli.
6 mides del iogurt de farina.
6 ous.
Caramel líquid.

HO FAREM AIXÍ:
Posarem tots els ingredients menys la pinya en almívar i amb la batedora preparada amb el braç de muntar nata, ho barrejarem tot molt be fins aconseguir una crema espumosa.

Untarem un motlle de 30 cm de diàmetre amb margarina i li espolsarem farina pel damunt, li posarem caramel líquid (no massa) i decorarem amb la pinya que tallarem pel mig, perquè de cada rodanxa en tinguem dos i també n'hi posarem als costats del motlle, tallades per la meitat a mes de pel mig, en tindrem de cadascuna quatre trossos.

Li tirarem la crema per sobre.

Escalfarem el forn a 170º. i enfornarem a 160º durant 1 hora aproximadament.