dijous, 3 de juny del 2010

PANETTONE

La recepta del panettone data del segle XVII i en aquell temps ja incorporava panses i fruita confitada. Nosaltres recuperem aquest tradicional pa dolç italià, tot un clàssic per gaudir-ne en companyia aquests dies de Nadal, per esmorzar, berenar o de postres. Amb aquest panettone no se us resistirà ningú!

Ingredients:
Panettone- 70 g de llevat de forner- 2 cullerades de farina de força- 1 cullerada de sucre- 100 ml de llet tèbia- 200 g de sucre moscobat - 6 ous - 2 cullerades de mel- 1 culleradeta de canyella en pols- 1 culleradeta d'essència d'ametlles amargants- 1 cullerada d'aigua de roses- 1 llima- 300 g de mantega pomada- 1 kg de farina de força Per al farciment:- 200 g de fruita confitada (llimona i taronja)- 100 g de làmines d'ametlla crua- 100 g de panses de raïm moscatell- 100 g de panses de Corint- 100 g de perles de xocolata
Preparació:
1. Posem un got de llet a escalfar al microones, durant un minut a 30-40ºC.2. Paral·lelament, barregem en un bol els ous, el sucre moscobat, la mel, la culleradeta de canyella, unes gotetes d'essència d'ametlles amargants, una culleradeta d'aigua de roses i la pell de llima. Ho remenem tot bé!
3. En un altre bol, hi aboquem el got de llet tèbia, el llevat, que ha de ser fresc del dia i que haurem de poder desfer amb els dits, el quilo de farina de força i una culleradeta de sucre. Deixem reposar aquesta base deu minuts perquè el llevat actuï bé.4. Barregem el contingut dels dos bols amb una mica de cura, per obtenir-ne una crema que serà la massa del panettone.
5. Al bol d’un robot, o bé, en un altre recipient per anar treballant amb les mans, hi anem afegint la massa i, seqüencialment, una mica de farina i de mantega pomada, que es pugui desfer amb facilitat. Treballem aquesta massa.
6. Un cop tinguem la massa acabada, l'amassem manualment i la deixem llevar en un bol a uns 30-35ºC, durant una mitja hora.
7. Traiem la massa del bol i la partim per la meitat per fer, així, dos panettones d’un quilo aproximadament. Tornem a amassar aquestes masses i les deixem llevar una estoneta més.
8. Un cop hagin llevat les masses, hi posem el farciment. Les obrim i hi afegim les panses, les ametlles, la xocolata i la fruita confitada. I tornem a amassar-les perquè es barregi tot bé.
9. Untem dos motlles amb mantega i farina per a cadascuna de les masses. Posem la massa a dins, vigilant que només ompli dues terceres parts del motlle, i cap al forn durant noranta minuts a 165ºC. Esperem que us agradi!
Informació Nuticional
Les panses són un gran regulador intestinal, més i tot que les prunes.En ser una fruita assecada, concentra molt el sucre. Els diabètics n'han de menjar amb moderació. Si les posem a la nevera es faran malbé més aviat que si les guardem dins un pot de vidre en un lloc fosc i sec.